26/7/12



Aquest taller que començà el passat 23 de juliol i acaba el proper 3 d’agost pretén donar a conèixer en profunditat la manera negra o mezzotinto, una de les tècniques de gravat directe més delicades i amb la qual s’aconsegueixen uns resultats de gran subtilesa i gradació tonal. Es realitzaran diferents planxes tant amb granejador com amb fulles per veure la diferència de qualitats del dibuix entre ambdues. El taller ha comptat amb la col·laboració de les empreses  Fotoruanopro i Cromalite.
La manera negra és una tècnica desenvolupada originalment pel soldat alemany Ludwig Von Siegen a mitjan segle xvii per reproduir i difondre els retrats pintats. El gravat a la manera negra és una tècnica de gravat en relleu en la qual es graneja la superfície d’una planxa, balancejant el granejador en diferents direccions de manera controlada. Si aconsegueix experiència i precisió, els minúsculs forats de la planxa atraparan una capa de tinta rica i vellutada. Per crear la imatge, cal brunyir i rebaixar les rebaves amb un brunyidor perquè donin cabuda a menys tinta, creant llum en un fons negre.
Masataka Kuroyanagi, conegut expert japonès en aquesta tècnica amb una fascinació pel mètode que data de vint anys enrere, parla d’“imatges que mai no deixaran de fascinar que sorgeixen d’una foscor profunda que té cert encant”.

Masataka Kuroyanagi. Tòquio, 1961.
Ha treballat amb aquesta tècnica durant gairebé vint anys. Els seus gravats a la manera negra han recorregut els cinc continents i han estat premiats en diversos concursos internacionals. Entre les seves últimes exposicions destaquen: Novosibirsk Graphic Biennal d’Art (Novosibirsk, Rússia, 2009); The 2nd World Art Delft The International Poetry Exhibition (Delft, Holanda); Hana Matsoeri, The International Exhibition (Den Bosh, Holanda, 2009); 5 Bienal internacional de Gravura-Douro- 2010 (Portugal Alijo); 14 Lodz International Exhibition Small Graphic Forms (Poland Lodz, 2011).
Ha estat també professor o artista convidat a les universitats de Tokoha Gakuen (Japó, 2006-2008), Suan Sunantha Rajabhat (Bangkok, Tailàndia, 2006), Thaksin (Hat Yai, Tailàndia, 2006); al Yokohama Museum Citizen tudio (Yokohama, Japó, 2008), Yokohama National University (Yokohama, Japó, 2009).
La seva obra es troba en diverses col·leccions com la Universitat Thaksin de Tailàndia, l’Alberta Unversity Print Study Centre (Canadà); l’Institut i el departament de Belles Arts de la Taiwan National Normal University (Taiwan); Chejun National University (República de Corea); The Engraving Museum of Douro (Portugal).
Gabinet de comunicació
Ajuntament de Palma
Telf: 971 22 59 76